Меню

0

0.00лв.

  • Начало
  • Поддръжка
  • Какво е AGM? Къде да го използваме и по-добър ли е? Всичко важно за AGM акумулаторите .

акумулатори agm

 КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ТЕХНОЛОГИЯТА AGM ? Какво са AGM акумулатори ? 

AGM акумулатори (в свободен превод от английски „акумулатори с абсорбиращ пълнеж от стъклена вата”) са конструирани различно от традиционните залети с електролит батерии. Това се отнася до почти всички видове акумулатори AGM. Вече почти всички произовители на батерии имат своя собствена технология за agm батерии . Като цяло, agm акумулатори , са предпочитаният избор за вашият автомобил. Те са с значително по-добри показатели спрямо стандартните оловно киселиини батерии, с по-дълъг експлотационен живот, по-висок стартов ток и др. А сега, нека научим повече заедно за този специфичен тип батерии. агм акумулатори агм

Технология и прозводство

В тях  има тънък слой от най-фина стъклена вата, разположен като в сандвич между плочите, напоени с електролит до 95 % от техния капацитет. След това ватата се запечатва между плочите, леко се притиска и пакетът се заварява или запоява на мястото си. Тъй като плочите и ватата са пакетирани доста здраво те почти не страдат от вибрация.

Технологията на необслужваемите акумулатори  АГМ беше открита първоначално през 1980 година и през 1985 беше разработена и внедрена във военната авиация, където мощността, теглото, безопасността и надежността са първостепенни изисквания. Акумулаторите на самолета Конкорд са тип VRSLAB (Valve Regulated Sealed Lead-Acid Battery или необслужваеми оловно-киселинни акумулатори с регулируем клапан), понякога обозначавани само като VRLA (Valve Regulated Lead-Acid или оловно- киселинни с регулируем клапан).

Ефикасност на акумулатора

Това сравнение е важно и има значение при режими на бързо зареждане и разреждане. Вътрешното съпротивление на акумулатора определя общата ефикасност на зареждане и разреждане, неговата способност да дава висок волтаж без значителни сривове и е мярка за качество на компонентите и конструкцията.

Загуби във вътрешното съпротивление на акумулатора 

Загубите от вътрешното съпротивление се проявяват като топлина, поради което акумулаторите повишават температурата си при екстремно зареждане или разреждане през даден период от време.

Загубите във вътрешното съпротивление при стандартните залети оловно-киселинни акумулатори обикновено е около 10 до 15 % за нов акумулатор и може да стигне до

25 % при по-стари акумулатори. Това може да варира в значителна степен в зависимост главно от възрастта и качеството на акумулатора. В общи линии получавате толкова, колкото сте платили, а именно по-евтини акумулатори с по-тънки плочи и вътрешни мостове, които са по-малко ефективни.

Геловите акумулатори са по-добри с около 12 до 16 % вътрешно съпротивление, така че им трябва около 115 Ah зареждане за всеки 100 Ah използване.

 

Акумулатори AGM всъщтност не са гелови акумулатори

Акумулаторите тип АГМ не са гелови акумулатори. Те се считат за акумулатори, „смесващи повторно отделения от електролита газ”. Това намалява загубата на вода до 98 %. Загубата на заряд, поради саморазреждане е 3 до 10 пъти по-малка в сравнение с обикновените гелови акумулатори и 5 до 50 пъти в сравнение с обикновените залети такива. Отделените газове се смесват повторно вътре в акумулатора почти до 100 %, като намаляват емисиите на водород значително на по-ниско ниво в сравнение с тези при другите типове акумулатори и по-малко от до половината на опасността за експлозия на водорода. Освен това те нямат ограниченията за тока на заряд и разреждане, който повечето гелови акумулатори имат.

Технология

Технологията на акумулаторите АГМ продължава да се развива и да предлага подобрения спрямо другите технологии за необслужваеми акумулатори. Тя стана следващата стъпка в еволюцията както на стартовите, така и на тяговите необслужваеми акумулатори за плавателните съдове, превозните средства и авиацията. Това са акумулаторите, които военните на САЩ използват в много от своите бронирани и стандартни машини. Тази технология от „следващото поколение” предоставя повишена сигурност и по-добри резултати и срок на използване в сравнение с останалите типове необслужваеми акумулатори включително и геловите.

Конструкция

Поради своята конструкция акумулаторите тип АГМ са много по-устойчиви на вибрация и удар в сравнение с повечето от тези, залети с електролит. Плочите са пакетирани със стъклената вата, като ограничават практически до нула тяхното движение и вибрациите. Освен това, поради факта, че ватата не е напълно напоена, течността се разширява до определена степен . Степен, до която да не предизвика повреда на плочите и/или корпуса . Тези акумулатори издържат на  истински студ. Ще получите малко или никакъв ток от замръзнал акумулатор, но поне такъв акумулатор няма да бъде повреден или корпусът спукан.

При необслужваемите АГМ акумулатори киселината е абсорбирана между плочите и се задържа от много фината стъклена вата. Няма нужда от никакъв силиконов гел, какъвто се използва при геловите акумулатори. Стъклената вата абсорбира и задържа киселината, но в същото време я доставя до плочите. Това дава възможност за бърза реакция между киселината и материала, от който са изготвени самите плочи. Дори и ако акумулаторът бъде счупен електролит няма да изтече.

Качество и резултати агм акумулатори агм

Акумулаторите АГМ имат изключително ниско вътрешна електрическо съпротивление. Това, както и бързата миграция на киселината позволява на акумулаторите да дадат и да получат по-висок ток в ампери . Съответно при разтоварване и зареждане в сравнение с които и да са други необслужваеми акумулатори. В допълнение акумулаторите с такава технология могат да бъдат зареждани на нормалните регулируеми волтажи за залети оловно-киселинни акумулатори . Това значи, че не е необходимо да се пренастройват зарядните устройства или да се купуват специални зарядни. Акумулаторите   могат да се зареждат напълно без риск на висок ток . По-точно, 10 пъти по-бързо от повечето гелови и 4 пъти по-бързо отколкото залетите акумулатори.

Този тип батерии не са най-добрият избор за всякакви цели – те са относително скъпи в сравнение със залетите. Но тяхната безопасност и конструктивни характеристики ги правят най-добрия избор за цели като:

–          Не можете да си позволите изпарения на водород като в непроветряеми помещения или в такива, където парите ще предизвикат корозия в електрони устройства . Често се случва при клетъчни телефони или възпроизвеждащи устройства.

–          Където има ограничения против удар и/или вибрации

–          Където не е позволено да има разсипана киселина, повредени и обърнати акумулатори

–          Когато акумулаторите ще се монтират в места, които са трудни или скъпи за поддръжка като отдалечени комуникационни обекти

–          Където акумулаторите могат да бъдат заплашени от замръзване (– 40 по Фаренхайт или по-ниски)

–          Навсякъде, където имате нужда от надежден, напълно необслужваем акумулатор за безопасност или други цели . Това са инвалидни колички, резервни енергийни източници за медицински цели . Също може да са транспортни средства и  постоянно захранване за компютърни зали или в затворени корабни помещения.

акумулатори AGM акумулатори AGM акумулатори AGM акумулатори AGM. акумулатори AGM акумулатори AGM акумулатори . AGM акумулатори AGM акумулатори AGM акумулатори AGM акумулатори AGM акумулатори AGM акумулатори /агм акумулатори агм агм акумулатори агм агм акумулатори агм агм акумулатори агм агм акумулатори агм агм акумулатори агм агм акумулатори агм агм акумулатори агм агм акумулатори агм агм акумулатори агм агм акумулатори агм агм акумулатори агм агм акумулатори агм агм акумулатори агм агм акумулатори агм